Povijest vrtića

Povijest predškolskog odgoja na području Makarske Rivijere

Počeci predškolskog odgoja na području Makarske sežu još od 1911. godina kad je red Sestara milosrdnica preuzeo brigu o odgoju i čuvanju male djece u tzv. Froebelijanskoj školi. Međutim, prvo pravo dječje zabavište, preteča današnjih dječjih vrtića, počelo je u Makarskoj s radom 01. prosinca 1927., tada sa skromnim didaktičkim sredstvima i s vrlo malo prostora. Tek nakon Drugog svjetskog rata društvena zajednica preuzima sustavnu brigu o smještaju djece od 3. godine do polaska u školu, a kasnije i od prve godine života do polaska u školu. Za to je vrijeme, zaključno do 1980., osposobljavan brojni stručni kadar odgojiteljica, popratnih stručnih službi, nabavljana je svekolika didaktička oprema, i što je najvažnije, otvoreni su dječji vrtići Pčelica, Radost, Veseljko (čije su prostorije 1994. godine ustupljene udruzi „Sunce“, koja okuplja djecu s posebnim potrebama), Maslačak, Grdelin u Tučepima, Podgora, Igrane, Drvenik, Baška Voda i Ciciban.

U rujnu 1990. godine otvoren je dječji vrtić u Drašnicama, a 1995. godine i u Gradcu. Krajem devedesetih, 1998., i Makarska dobiva još jedan vrtić – Vrapčić.

U rujnu 2007. s radom je počeo vrtić Zvončica. U Zvončici djeluju dvije skupine cjelodnevnog boravka, od kojih jedna radi po programu Montessori pedagogije, dok je druga redovitog programa.

U rujnu 2018. godine otvoren je dječji vrtić Veseljko u predjelu Veliko Brdo, Makarska u kojem djeluje jednu skupina cjelodnevnog boravka.