Projekti i donacije

Slika-zaslona-2020-01-29-u-14.17.55-300x204

Opći cilj projekta je doprinijeti sistematizaciji postojećih i kreiranju novih znanstveno utemeljenih spoznaja o etiološkim, fenomenološkim i intervencijskim aspektima rizika socijalne isključenosti djece rane i predškolske dobi, kao temeljima planiranja, razvoja i evaluacije učinkovitosti odgojno-obrazovnih metoda, strategija i programa usmjerenih obiteljima i djeci rane i predškolske dobi. Realizacija ovog cilja pretpostavka je daljnjeg osnaživanja ustanova RiPOO u ostvarivanju razvojnih prava djece izložene riziku socijalne isključenosti jer njegovi specifični ciljevi obuhvaćaju:

  • analizu etioloških i fenomenoloških aspekata rizika socijalne isključenosti djece rane i predškolske dobi uključene u ustanove RiPOO u Hrvatskoj
  • utvrđivanje udjela djece izložene riziku socijalne isključenosti među korisnicima RIPOO u RH, s obzirom na njihov udio u populaciji
  • analizu kvalitete pedagoške prakse stručnih djelatnika u ustanovama RiPOO, s obzirom na kompetencije za prepoznavanje i primjeren odgovor na potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti
  • analizu dostupnih mjera potpore obiteljima i djeci izloženoj riziku socijalne isključenosti
  • utvrđivanje prepreka, uskog grla i mogućnosti (prilika) koje ograničavaju ili podržavaju pristupačnost kvalitetnog RiPOO djeci izloženoj riziku socijalne isključenosti.
Voditeljica projekta MORENEC

za DV “Biokovsko zvonce” – Makarska
doc.dr.sc. Ivana Visković

Obnovi i ponovno upotrijebi

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) održava se svake godine od 30. svibnja – 5. lipnja. Obilježava se diljem Europe u cilju poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

I ove godine u organizaciji Udruge „Sunce“ u suradnji s brojnim partnerima, grad Makarska će se pridružiti velikom broju europskih gradova u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja: akcija pod nazivom „Obnovi i ponovno upotrijebi“ održava se u srijedu 30. svibnja 2018. godine od 9,00 do 12,00 sati na prostoru Astro parka u Makarskoj. Sudjeluju: DAUP Orion, Udruga umirovljenika Makarska, Biciklistički klub Makarska, Srednja strukovna škola, Zadruga Rogač Osnovne škole Stjepana Ivičevića, Dječji vrtić Biokovo zvonce, Makarski komunalac d.o.o PO Juraj Bonaći i Udruga Sunce. Na kreativnim radionicama na otvorenom “pod šatorima” na Astro-parku u Makarskoj prezentirat će različite ideje kako od odbačenih stvari napraviti uporabne i dekorativne predmete; kako od ostataka hrane napraviti ukusne obroke; kako popraviti bicikle; što je to svjetlosno zagađenje; što se događa s odbačenim predmetima…. Akcija započinje predavanjem o svjetlosnom zagađenju DAUP Orion. Makarski komunalac održat će pokaznu radionicu o procesu recikliranja. Što se događa s predmetima koje ne možemo ponovno iskoristiti? Kako se od otpada dobiva korisna sirovina? Što se događa s otpadom koji se pomiješan odlaže na odlagalištima i zašto je važno razdvajati otpad? Biciklistički klub Makarska pomoći će popraviti stare bicikle. Učenici Strukovne škole Makarska: ugostitelji i pomoćni kuhari pokazat će kako iskoristiti ostatke hrane. U ponedjeljak 4. lipnja 2018. godine, organizaciji JU Makarska razvojna agencija MARA održat će se predavanje prof. dr. sc. Nevena Šerića „Održivi turizam“, u s početkom u 11,30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Makarska.

Pokrovitelj akcije je Grad Makarska.

ESDW 2018 Obnovi i ponovno upotrijebi.pdf

 

Čista eko istINA

2015. godine s projektom „Čista eko istINA“ pobijedili smo na natječaju INA d.d. „Zeleni pojas“, te osigurali sredstva za izgradnju plastenika za bio uzgoj povrća, ugradnju sustava za prikupljanje kišnice za zalijevanje i poticanje djece na učenje i razvoj eko svijesti. Projekt je trenutno u realizaciji.

http://ina.hr/zelenipojas
INA IZVJEŠĆE.ppt

 

Pomozimo djeci Afrike

2014. sudjelujemo u UNICEF-ovom projektu „Pomozimo djeci Afrike“. Prodajom dječjih radova i sredstvima prikupljenim sudjelovanjem u Božićnom gradu vrtićka djeca su prikupljala sredstva za djecu Afrike.

http://www.unicef.hr/show.jsp?page=146930

 

Malom matematikom i ekologijom do novog dječjeg igrališta

Od 2014. krenuli smo sa projektom „Malom matematikom i ekologijom do novog dječjeg igrališta“ za uređenje igrališta DV Vrapčić-Istok. Volonterskim radom, vlastitim sredstvima i od donacija PET ambalaže nabavljene su sprave i igrala, a cijeli projekt će se realizirati na proljeće 2015.

 

Kad se vrijedne ruke slože, baš sve se može

2014. godine s projektom „Kad se vrijedne ruke slože, baš sve se može“ smo pobijedili na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Zaklade Kajo Dadić, te osigurali novčana sredstva za uređenje okoliša „DV Ciciban“, koji je u potpunosti realiziran.
Kad se vrijedne ruke slože, baš sve se može.ppt

Mnogo projekata ne bi mogli realizirati bez pomoći brojnih donatora, te se svima njima od srca zahvaljujemo!